PANKEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
120 gm tepung
1 biji telur
250 ml susu segar
Secubit garam
2 sudu besar mentega
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan kesemua bahan dan pukul sebati.
2. Kalau nak mudahkan proses, masukkan kesemua bahan dalam pengisar.
3. Panaskan kuali 'non stick' dan tuangkan sedikit adunan.
4. Pankek ini hanya sesuai diterbalikkan sekali saja.
5. Kalau anda tidak ada kuali 'non stick' bolehlah anda gunakan sedikit minyak seperti kita membuat lempeng.
6. Lapiskan dengan pisang hiris dan buah mangga. Tuangkan sedikit madu, ataupun air gula melaka.
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu - dipotong 10 ketul & dibersihkan
1 paket kecil rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kas-kas
3 sudu besar kerisik
5 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm halia - dimayang
6 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
200 gm santan pekat
1 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:
1. Daging digaul dengan rempah kari daging, kas-kas dan kerisik, kemudian diperap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan mayang, kulit kayu mais, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau sehingga naik aromanya.
3. Masukkan campuran daging dan kacau rata hingga pecah minyak.
4. Bila daging empuk, masukkan santan, garam dan gula. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah pekat barulah diangkat.
NASI BUKHARI
400 gm beras basmathi
400 gm air
2 tin kecil susu cair
150 ml puri tomato
6 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk kas-kas
3 biji tomato
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS:
90 gm badam
70 gm biji gajus
100 gm bawang besar
40 gm bawang merah
5 cm halia
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan kuali dengan minyak sapi. Tumiskan bahan tumbuk, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau.
2. Masukkan air, tomato, bawang besar, susu cair, beras dan puri tomato.
3. Biarkan mendidih dan masukkan badam dan gajus.
4. Tanak nasi seperti biasa dan masukkan daun pudina. Tutup kembali nasi dan biarkan masak.
SIRAP BANDUNG BERSODA
Bahan-bahan:
2 gelas air
2 sudu kecil sirap ros
4 sudu besar susu penuh krim
1/2 cawan aiskrim soda
Sedikit selasih direndam
Ketulan ais secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Bancuhkan air berserta sirap ros, kacau sehingga rata. Kemudian masukkan susu serta aiskrim soda, seterusnya masukkan selasih. Sejukkan minuman dengan ketulan ais.
amboiii..sedapnyaaa resipi nii..
ReplyDeletejuadah bbuka utk bulan syaaban kee ramadhan nih? :)
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa...kalau org masakkan lg sedap...
ReplyDelete